Kina i Bryssel

Kina slår tillbaka efter EU:s kritik

1:39 min

Kina slår tillbaka efter kritiken från EU. Sköt ni ert så sköter vi vårt, var budskapet idag från Kinas ambassadör i Bryssel.

Vi accepterar inte illvilliga attacker och vi kommer aldrig tillåta att någon bland sig i våra interna angelägenheter. Så lät det får Kinas EU-ambassadör Zhang Ming under en debatt i EU-parlamentet nu på eftermiddagen.

Strax innan hade parlamentariker kritiserat Kinas allt mer aggressiva politik och konflikter med grannländerna, brist på mänskliga rättigheter i landet och ojusta konkurrensvillkor på Kinas marknad.

Liknande kritik hördes från EU:s ledare efter förra veckans toppmöte med Kinas president Xi Jinping.

Ambassadör Zhang Ming sade att ja, vi tycker olika men vi måste leva i fredlig samexistens. Han ser möjligheter till samarbete, inte minst på det ekonomiska planet där Kina och EU förhandlar om ett investeringsavtal sedan många år.

Förhandlingarna går dock trögt. EU vill att Kina öppnar sin marknad för europeiska bolag i större utsträckning och man säger att bollen långt i på den kinesiska planhalvan eftersom EU:s marknad redan är öppen.

Zhang Ming menar att båda sidor måste röra på sig och tillägger att kinesiska bolag minsann också klagar på konkurrensvillkoren i EU.

– Vi hör allt mer klagomål från kinesiska bolag i EU, säger Zhang Ming.