Migration

Fler migranter ger sig ut på Medelhavet

1:43 min

Under de senaste dagarna har åter många flyktingar och migranter kommit till den lilla italienska ön Lampedusa, som ligger långt söderut i Medelhavet. Det är båtar som utgår från Tunisien framförallt.

– Båttrafiken med flyktingar och migranter har intensifierats de senaste 48 timmarna och det är små båtar som utgår från Tunisien mot Lampedusa, säger reportern på nyhetsteve-kanalen La7.

Enligt andra medier kom det på 24 timmar i helgen 26 småbåtar. Många ombord är tunisier, som vill lämna en ekonomi i djup kris. Bland tunisiska tonårskillar längs kusten hägrar också drömmen om Europa och Lampedusa ligger strategiskt nära.

Båtarna är knappt sjödugliga men de som landar tas emot av Lampedusas mottagningscenter, som åter är överfyllt. Där är nu kanske tio gånger så många som det är tänkt. Nyligen evakuerades cirka 2 500 migranter till Sicilien.

Enligt FN:s organisation för migration IOM har drygt 50 000 personer kommit till Europa i år jämfört med 129 000 förra året.

Nästan hälften i år har kommit med båt till Italien, vilket är en väg in i Europa, som EU-kommissionär Ylva Johansson väntas ge särskild uppmärksamhet i sitt förslag till ny EU-gemensam migrationspolitik, ett förslag som presenteras i morgon.