Coronaviruset

Kravet: ”Förläng stödet till riskgrupper”

1:57 min

Snart går möjligheten ut för riskgrupper för covid-19 att söka stöd för att stanna hemma från jobbet och därmed skyddas från smitta. Det tog längre tid än väntat innan stödet gick att söka och regeringen har avsatt flera miljarder. Nu kräver organisationen Funktionsrätt Sverige att tiden för att söka stödet förlängs.

– Så länge vi har den smitta som är påtaglig och vi ändå ska skydda riskgrupper är det väl naturligt att man förlänger stödet. Men det viktiga är att det inte tar slut nu när vi har smittan i landet, säger Elisabeth Wallenius på Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige vill att stödet både ska gå att söka retroaktivt från och med mars, i stället för som nu från den 1 juli - och att det ska gå att söka efter den 30 september som är sista dagen man kan ansöka om att få ersättning. Dessutom vill man att fler närstående som bor med någon i riskgrupp ska kunna söka stödet.

Innan stödet gick att söka den 24 augusti väntade sig Försäkringskassan en "anstormning" av sökande och rustade för över 100 000 ansökningar bara under de första veckorna. Men så blev det inte. Hittills har bara 3 100 ansökningar kommit in och 1 080 personer har beviljats det dagliga schablonbeloppet på 804 kronor.

Bara en bråkdel av stödet har betalats ut. 31 miljoner av de 5,3 miljarder som regeringen avsatte. Att sätta upp systemet och rekrytera personal kostade 47 miljoner, alltså mer än vad som hittills har betalats ut i stöd. Men Elisabeth Wallenius på Funktionsrätt Sverige tror att många fler egentligen behöver stödet.

– De som varit hemma utan lön har ju med all sannolikhet tagit lån eller förlorat sina besparingar. För de är det ju angeläget att man får pengarna retroaktivt, säger hon.

Funktionsrätt Sverige har framfört kraven om ett utökat och förlängt stöd till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi - som i ett mejl till Ekot skriver att frågan om ersättningen diskuterades i utskottet senast förra veckan. Han skriver att regeringen "analyserar fortlöpande behovet av vidare skyddsåtgärder och kommer återkomma i denna fråga."