Förenta Nationerna

Pandemin tvingar FN-öppnande att bli digitalt

1:53 min

Förenta Nationerna fyller 75 år i år och idag inleds flera dagar av tal från världens ledare i samband med Generalförsamlingens öppnande. Men på grund av coronapandemin hålls talen via förinspelade videoframträdanden istället för i FN-skrapan i New York.

För två år sen fick USA:s president Donald Trump en del av åhörarna att fnissa till när han sa att hans administration fått mer gjort än nästan någon annan administration tidigare. Inget ovanligt uttalande för President Trump men i marmorsalen inför världsledarna i FN:s Generalförsamling fick det ett mottagande han inte hade väntat sig, från i alla fall några i publiken.

Den årliga, flera dagar långa talstafetten som är en del av Generalförsamlingens öppnande är ett sätt för världens stats- och regeringschefer att sätta agendan för det nya FN-året, att lyfta fram det de anser är viktigast för världen och för sin nation och ibland för att markera mot andra ledare, som till exempel när Venezuelas dåvarande president Hugo Chavez kallade George W Bush för djävulen eller när Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad fått världsledare att lämna salen i protest.

Men som så mycket annat i år blir allt annorlunda nu på grund av coronapandemin, som är i fokus för årets öppnande. Talen kommer att hållas via förinspelade videoframträdanden istället för i FN-skrapan i New York och flera möten genomföras på distans.

Och först ut idag är traditionsenligt Brasilien och USA, där president Trump väntas fokusera en del av sitt tal på Iran och de FN-sanktioner mot landet han vill att övriga medlemsländer ska stödja.