Polisvåld

Nya protester mot regeringen i Colombia

1:52 min

Tiotusentals colombianer gav sig återigen ut på gatorna igår för att protestera mot regeringen och polisvåldet.

Gårdagens protester var mycket fredligare än de som hölls för drygt en vecka sen, då 13 personer sköts ihjäl, troligen av polisen.

Till skillnad från förra gången, då protesterna var spontana, hade gårdagens manifestationer i flera städer sammankallats av fackföreningar och studentorganisationer.

På en video syns motorcykelburna poliser som ger sig på en parlamentariker som deltog i protesterna. Parlamentarikern blev lindrigt skadad. I övrigt har det inte rapporterats om några  skadade eller döda.

En del ser gårdagens demonstrationer som en fortsättning på den stora protestvågen som svepte över Colombia i höstas, en våg som stoppades av sommaren och pandemin.

Då som nu, kräver demonstranterna ett slut på polisvåldet, bättre levnadsvillkor och även ett slut på det generaliserade våldet mellan armen, paramilitära grupper, gerillor och knarkmaffior, som de senaste veckorna krävt ett 60-tal liv i flera massakrer.

I helgen dödades tio personer på två olika platser i sydvästra Colombia. Förra månaden dödades ett 40-tal colombianer i händerna på okända våldsmän, något som fick regeringen att tillsätta en speciell kommission mot det som presidenten Ivan Duque kallar för kollektiva mord.

Enligt FN har 60 massakrer ägt rum i år, det största antalet sen fred slöts mellan staten och vänstergerillan Farc 2016. Dessutom har ca 200 miljö- och fackliga aktivister mördats sen fredsavtalet.

Proteströrelsen kräver även en ny strategi mot pandemin. Antalet smittade är snart uppe i 800.000 och 24.000 colombianer har dött i corona, trots mycket stränga restriktioner i bland annat huvudstaden Bogotá.

Att regeringen beslutat att låna ut ca 3,5 miljarder kronor för att rädda landets största flygbolag Avianca, som också är det andra största i regionen, spär på missnöjet. Pengarna borde istället gå till ett vårdsystem som varit nära en kollaps under pandemin, menar kritikerna.