SR granskar

Så vill politikerna stoppa segregationen i skolan

1:33 min

Skolsegregationen har ökat tydligt i Sverige. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. Och nu kommer reaktioner från de politiska partierna som kräver förändring.

– Det kan vara ökade karriärtjänster för att locka dit skolledarna. Men det kan också vara arbetsmiljön. Om lärare måste lägga tid och energi på stök och bråk, då flyr man från de här skolorna. Parallellt måste man också säkra från skolinspektionen och den kommunala huvudmannen att vi har bra verksamheter och kvalitet oavsett var de här skolorna ligger, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson.

Var fjärde elev i Sverige går nu på en segregerad skola. De skolor som avviker med minst 20 procentenheter åt det ena eller andra hållet från kommunsnitten räknar vi som tydligt segregerade.

Efter den kartläggning som Ekot gjort kommer nu reaktioner från politiker. Medan Roger Haddad vill locka lärare till segregerade skolor och säkra kvalitén där vill Vänsterpartiets Daniel Riazat ändra skolvalssystemet.

– Det vi vill göra är att förändra skolpengssystemet. Vi vill avskaffa den nuvarande skolpengen på grund av att den inte är utformad efter behoven som finns i skolan. Vi vill inte ha kvar det segregerande skolvalet som vi kallar det. Och vi vill förstatliga skolan och ta bort vinstjakten, säger Daniel Riazat.