MAT

Kockens smarriga älgtips – frikadeller och korv

2:48 min
  • Såhär i jakttider är det fullt upp i många hem med viltkött som ska tas tillvara på.
  • Johan Andersson, kock och gastronom från Nästeln, tipsar om smakrika korvar och frikadeller gjorda på älgfärs.

Älgkorv
Inte svårt att göra korv, bara planera lite så blir det både kul och gott. Men glöm inte, håll rent och håll kallt!

600 g älgfärs
50 g rökt mixat bacon
1 gul lök
1/2 dl viltfond
1/2 dl mörkt öl
1 tsk dijonsenap
1 tsk viltkrydda
2 tsk salt och några drag med vitpepparkvarnen
Ca 1,5 meter lammfjälster, 20 mm

Börja med att steka löken tills den är mjuk, men inte fått färg. Låt svalna. Blanda sedan alla ingredienser som är rejält kalla. Stek en provbit och smaka av. Fyll smeten i fjälstret med hjälp av en spritspåse eller korvhorn på en maskin. Snurra runt korvarna så långa du vill ha dem och låt dem vila över natten i kylen så har alla smakerna gift sig!

Älgfrikadeller
Mer kokta köttbullar till folket!

1 liter viltfond
600 g älgfärs
100 g mixade kikärtor
1 gul hackad lök
2 pressade vitlöksklyftor
50 g kokt pressad potatis
2 ägg
1 msk hackad persilja
Salt o peppar

Stek lök och vitlök lite lätt så det får färg, låt svalna.
Blanda alla ingredienser utom viltfonden väl. Forma köttbullar och lägg ner dem i den flytande buljongen i ca fem minuter. Lyft upp dem o servera dem i en rykande god tomatsås och ris.

Viltfond
Gör mycket på en gång och frys in, håller i evigheter.

3 kg ben
2 gula lökar
2 morötter
2 palsternackor
1 rotselleri
2 äpple
1/2 purjo
10 vitpepparkorn
10 torkade enbär
1 rosmarinkvist

Rosta benen i 175 grader i ca en timme så de blir rejält brynta. Skala och skär rotfrukterna i centimeterstora bitar och stek dem i en stekpanna med smör så de får fin färg. Lägg över allt i en stor gryta med kryddorna och sjud på svag värme i ca 4 timmar. Skumma också under tiden om det behövs. Sila av och koka ihop fonden så stark som du vill ha den. Om du ska göra jordens godaste gräddsås så behövs bara en rejäl skvätt grädde och lite smaksättning av vinbärsgelé så är söndagsmiddagen räddad.

Viltkrydda
Kockens vilda aromat.

2 msk torkad timjan
2 msk torkad rosmarin
1/2 msk fänkålsfrön
2 torkade enbär
4 svartpepparkorn
2 lagerblad

Mixa allt väl i en mortel eller kaffekvarn.