Australien

Kamp för att rädda strandade valar

1:50 min

I Australien har drygt 270 grindvalar strandat i västra Tasmanien. Just nu pågår ett stort räddningspådrag för att försöka rädda valarna och få ut dom till havs igen.

Räddningsarbetare på väg ut mot grindvalarna som är strandsatta. Så här långt har man lyckats räddat ett trettiotal av de nära 270 valarna. En talesperson för räddningsoperationen säger att man tror att runt en tredjedel av valarna har dött.

Djuren är spridda över ett stort område och på väldigt svårtillgängliga ställen. Just nu fokuserar man på att rädda de valar som är möjliga att flytta utan att skada dom säger biologen Kris Carlyon till australiensiska ABC.

Enligt Carlyon så är det här den svåraste räddningsinsats man har ställt inför i Tasmanien när det gäller att rädda strandade valar och man räknar med att det kommer ta flera dagar att rädda djuren.

Grindvalar är en delfinart som kan bli upp till 7 meter lång och kan väga 3 ton. Att dra dem tillbaka till havet är ett tungt och svårt arbete som kan innebära att man också riskerar att skada djuren. Nu försöker man hålla valarna upprätt för att undvika att dom ska bli desorienterade när dom väl kommer ut i havet igen.

Det är dåligt väder i området med regn och starka vindar som försvårar räddningsinsatsen men är bra för de strandade valarna. Vågor slår då upp över djuren och håller dom fuktiga och kylan håller dom lugna enligt biologer på plats. Det är inte ovanligt att valar strandar på Tasmanien, men att så här många valar strandar i samma område samtidigt har inte hänt på över tio år.

Varför grindvalarna har simmat vilse är det ingen som vet. Havsbiologer tror att det kan vara så att flocken har följt en ledare som kan ha blivit störd av en båt och navigerat fel.