Regeringens förslag

V vill stoppa sänkta arbetsgivaravgifter

2:03 min

Vänsterpartiet vill gå ihop med Kristdemokraterna och Moderaterna om att stoppa regeringens förslag om att sänka arbetsgivaravgifterna för unga. Partiets vice ordförande Nooshi Dadgostar hoppas att oppositionspartierna ska kunna enas om att de upp till nio miljarder som förslaget kostar i stället ska gå till kommunerna.

– Sänkta arbetsgivaravgifter för unga är en reform som inte ger kanske ett enda jobb. Vi vill använda de här nio miljoner kronorna till att satsa på till exempel välfärden eller andra saker som ger många fler arbetstillfällen, säger Nooshi Dadgostar.

Vilka hoppas ni få med er på det förslaget?

– Vi får ställa frågan till Kristdemokraterna och Moderaterna.

Är ni beredda att kompromissa med moderater och kristdemokrater om vad pengarna skall användas till exempel rättsväsende eller försvar?

– Politik är mycket kompromisser, vi får återkomma till hur det ser ut, säger Nooshi Dadgostar.

Om Vänsterpartiet lyckas skulle det bli andra gången i år som oppositionspartierna bryter ut delar ur regeringens budget. I vintras stoppade de tre partierna med stöd av Sverigedemokraterna ett annat förslag till sänkta arbetsgivaravgifter. Det så kallade ingångsavdraget.

Det skulle i så fall också bli andra gången som man stoppar ett förslag som lanserats av Centerpartiet. Nu hänger det alltså på oppositionspartierna till höger om de är intresserade av att haka på Vänsterpartiets initiativ.

Moderaterna och Kristdemokraterna informerades enligt Ekots källor igår, men har ännu inte givit något besked om hur de ställer sig. Inga möten mellan partierna har bokats. Enligt vad Ekot erfar har Moderaterna ännu inte ens bestämt sig för om de är emot sänkta arbetsgivaravgifter denna gång.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt säger till TT  att partiet inte utesluter att stödja ett sådant här förslag. Inte heller Kristdemokraterna stänger dörren, enligt partiets ekonomisk-politiska talespersons Jacob Forssmed.

– Vi ser att det behövs förslag för jobben, att arbetsgivare och företag skall våga återanställa igen. Och det här förslaget från regeringen har ju det syftet, men når ju inte målet, vare sig tajming-mässigt, eller med själva förslaget. Där ser vi att det finns en stor brist i budgeten, och vi lägger vårt förslag om några veckor sedan får vi se om läget klarnar, om man kan göra saker via riksdagen, säger Jakob Forssmed.