RECENSION - MUSIKAL

Livfull 11 september-musikal på Östgötateatern

2:46 min

RECENSION. Den 11 september 2001 tvingas 38 plan på väg till New York landa i ett litet isolerat samhälle på ön Newfoundland och av det mötet har det blivit en musikal som hade nordisk premiär i helgen på Östgötateatern.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Verk: "Come from away"
Musik och text: Irene Sankoff och David Hein
Plats: Östgötateatern: Norrköping 26 sep/Linköping 20 nov

7000 människor från hela världen landar i Gander med 9 000 invånare!

Bara en sån sak och musikalen blir en uppvisning i det där amerikansk film och teater alltid varit fenomenala på att göra. Med blixtsnabba replikskiften skapar man en profil på en person, en i mängden.

På planet oroar man sig varför de måste gå ner och varför de måste sitta kvar i planen och på marken rusar lokalbefolkningen runt för att vilja lösa allt - va, hur många bäddar sa du? Och så de instängda djuren i flera av planen. Telefoner som inte har täckning, familjen som inte kan få besked, kulturkrockar - och så flygspriten på det.

Formen är rapsodisk, på gränsen till hetsig ibland, men den här proffsiga ensemblen om 12 personer, ledda av regissören Markus Virta, är så rutinerad att den klarar av att byta roller. Två repliker som en person, tre som en annan med hjälp av ett litet klädbyte. Musikaliskt är det effektiv teatermusik, men inte så minnesvärt.

Det är en prisbelönt musikal av en ung kanadensisk duo, Irene Sankoff och David Hein, det är deras andra och utvecklad som ett slags projekt - går det att göra en musikal på 11:e september-terrorn? I stället ville de göra en mjukare 12:e september musikal, om 7000 personer som faktiskt blir kvar i Gander till den 16:e.

När flygpassagerarna till sist får reda vad som hänt, när de får se bilderna av tornen som rasar så konstaterar de krasst att "Vi vet inte var vi är nu, men vi vet att vi inte vill vara där."

Underhållning på en mörk botten.

Musik och text: Irene Sankoff och David Hein / Regi: Markus Virta / Musikaliskt ansvarig: Johan Siberg / Översättning: Staffan Berg / Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt / Mask- och perukdesign: John Hanna / Ljuddesign: Oskar Johansson / Ljusdesign: Palle Palmé / Medverkande: Tobias Almborg, Sven Angleflod, Hani Arrabi, Jesper Barkselius, John Alexander Eriksson, Karolin Funke, Camilo Ge Bresky, Peter Gröning, Anna-Maria Hallgarn, Caroline Harrysson, Lisa Hu Yu, Joakim Jennefors, Linda Olsson, Karin Oscarsson, Kajsa Reingardt / Spelas till och med 9 januari 2021