Det är fullt på fängelser och häkten

3:08 min

Det är fullt på Sveriges fängelser och häkten. Myndigheten Kriminalvården säger att det är så trångt att de inte kan vakta fångarna på ett säkert sätt. Det säger chefen för Kriminalvården Martin Holmgren till Ekot.

– Det är i princip fullt på landets häkten och anstalter och vi har en situation som är mer bekymmersam än på många år.

Myndigheten Kriminalvården har ansvar för Sveriges fängelser och häkten. De har ansvar för att vakta fångarna på ett säkert sätt. De ska också få fångarna att sluta göra brott. Därför finns det särskild vård och utbildning för fångarna.

Men landets fängelser och häkten är fulla. Det är en akut kris och Kriminalvården varnar för att det inte är säkert längre. Det skriver chefen för Kriminalvården, Martin Holmgren i tidningen Dagens Nyheter.

Det är trångt och fångar måste dela rum ibland. Fångarna får inte lika bra vård och utbildning. Risken ökar för att fångarna fortsätter att göra brott när de kommer ut. Risken ökar också för bråk och problem i fängelset och häktet, när det är trångt. Det säger Martin Holmgren till Ekot.

– Det är en ökad trängsel på anstalterna och det är en ökad risk i och med för ordningsstörningar, säger Martin Holmgren.

Det har varit fullt länge på fängelser och häkten. 2004 var problemen så stora att flera fångar rymde.

Kriminalvården jobbar med att göra fler platser för fångar. På tre år har det blivit 1000 nya platser. Myndigheten planerar för 2000 nya platser. Flera helt nya fängelser ska byggas. Men det räcker inte. Det beror inte på att det saknas pengar. Regeringen ger mer än en miljard kronor till Kriminalvården i två år i sin budget.

Orsaken är att så många fler kriminella har dömts till fängelse de senaste åren. Det fortsätter att öka, säger Martin Holmgren.