50 procent plus

Rekordökning för näthandeln

1:43 min

E-handeln slog alla rekord under det andra kvartalet i år. Tillväxten blev nästan 50 procent.

– Det är det mest otroliga e-handelskvartal jag någonsin har upplevt och troligtvis kommer att få uppleva, säger Arne Andersson som är mångårig e-handelsexpert och senior rådgivare på Postnord.

Så många som 77 procent av svenskarna e-handlade någon gång per månad under det andra kvartalet – och störst var ökningen i den äldsta åldersgruppen. Där näthandlar nu 67 procent, enligt Postnords E-barometer.

Mest ökade mathandeln som mer än fördubblades jämfört med samma kvartal ifjol. Men även försäljningen av sådant som heminredning och apoteksvaror ökade kraftigt. Och även om den extrema ökningstakten kommer att mattas av, så räknar Arne Andersson inte med att kunderna kommer återvända till det "gamla" sättet att handla igen i någon större omfattning.

– De är nöjda med det nya beteendet. Inte minst den äldre gruppen som tillkommit och som inte bara handlar dagligvaror och apoteksvaror på nätet, som de mer eller mindre blivit tvingade till. Vi ser att de även handlar kläder och skor, säger han.

Nu väntar dessutom stora e-handelshögtider som Black Friday, julhandeln och julrean.

– Det blir en stor utmaning för alla parter i det här att klara trycket. Både handlare, logistikföretag och de som levererar e-handelsplattformar. Jag känner mig trygg i att vi klarar det, men det kommer bli utmaningar, det är jag helt övertygad om, säger Arne Andersson.