De vann tävlingen för unga författare från förorter

3:26 min

Loran Batti och Faiaz Dowlatzal har vunnit en ny skrivtävling. Tävlingen heter "Ortens bästa penna", och är för unga författare från förorter.

Förorter kallas ofta för orten på slangspråk. Det är föreningen Förenade förorter som delar ut priserna i tävlingen. De har tidigare ordnat tävlingen "Ortens bästa poet" i flera år.

"Ortens bästa penna" är en ny tävling i år. Faiaz Dowlatzal fick pris för den bästa texten som var skriven för en bok. Faiaz Dowlatzal bor i Hässelby i nordvästra Stockholm. Han har flytt från Afghanistan och började skriva på gymnasiet, som terapi. Hans text heter "Psykologen", och handlar om en ensamkommande kille från Afghanistan. Berättelsen är baserad på historier från många unga killar som har kommit till Sverige, berättar Faiaz Dowlatzal för P4 Stockholm.

– De flesta i Sverige bara vet om att de finns, men de vet inte vilka de är. Och de flesta av dem har varit med om väldigt hemska saker, i dåtiden. Och jag tycker det är värt att skriva om dem, för att visa vilka kämpar de är, säger Faiaz Dowlatzal.

Det andra priset gick till den bästa texten som var skriven för att framföras på en scen. Loran Batti från Gottsunda i Uppsala vann priset, för sin teaterpjäs "Den sista jointen".

Både Loran Batti och Faiaz Dowlatzal säger att lärare och andra har uppmuntrat dem att skriva. Men det är svårt att veta hur man fortsätter, när man inte känner personer som jobbar med kultur. Det säger Loran Batti till Kulturnytt.

– Jag har alltid gillat att skriva, men jag har aldrig trott på mig själv. Och jag har alltid velat hålla på med film. Men det har alltid varit en dröm som inte har varit närvarande, det har varit så långt bort. Och man har inte folk runt omkring sig som kommer från kulturlivet, som kan säga men hörru det finns folkhögskolor, eller det finns det här, säger Loran Batti.

Loran Batti och Faiaz Dowlatzal har nu vunnit 25 000 kronor var. Och de ska få träffa personer som jobbar med böcker och teater. Faiaz Dowlatzal säger till P4 Stockholm att det här priset är det första steget till något stort.

– Det är en motivation för mig att fortsätta verka. Och det är första steget till det stora som väntar mig i framtiden, säger Faiaz Dowlatzal.