Arbetet med samisk sanningskommission drar ut på tiden

Det är oklart om Sametinget hinner klart med förankringsprocessen inför den kommande sanningskommissionen tills i mars nästa år. En viktig del i förankringsprocessen är att genomföra så kallade hearings, men på grund av
Covid -19 så har det inte varit möjligt att genomföra dem.

– Det som är lite besvärligt, det är corona-tider och hur vi ska anpassa just förankring och beredningsprocessen till de här folkmötena. Det kan kännas lite som en utmaning att finna bra mötessätt. Sen ska det redovisas i enlighet med uppdraget i mars och här ser vi ju över om vi ska ansöka om förlängd tid på grund av situationen, säger Marita Stinnerbom, Guovssonásti.

Det var i juni som regeringen tilldelade 1,2 miljoner kronor till Sametinget för att genomföra en förankringsprocess inför en kommande sanningskommission, vars uppgift är att belysa och bidra till ökad kunskap om oförätter gentemot det samiska folket. Det arbetet ska presenteras för regeringen i mars nästa år.

Men arbetet har dragit ut på tiden, dels på grund av Covid -19 smittan samt att det tagit tid att forma arbetsgrupper och hitta strukturen på processen.

– I början satte man både politiker och samiska organisationer i referensgruppen, och det säger ju sig självt att det inte är bra. Det har jag sagt hela tiden, säger Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna.

– Under min tid som sammankallande så har vi fått önskemål om olika representation i arbetsgruppen och de önskemålen har vi försökt beakta. Därmed har det dragit ut på tiden, och sedan kom den här corona-pandemin och efter det blev ingenting sig likt, säger Matti Blind-Berg, Samelandspartiet och sammankallande för styrelsens arbetsgrupp.

Nu har man landat i att sju sametingspartier ska vara representerade i en styrgrupp, och i en referensgrupp ska samiska organisationer finnas med. Närmast ska en projektledare för förberedelseprocessen tillsättas.

Men viktigast är att inte skynda på arbetet i onödan, anser både oppositions- och majoritetspartierna.

– Det är viktigt att hearingar görs där man har fysiska möten. Om man gör dem enbart digitalt hade vi varit tvungna att utesluta en del äldre, eller utsätta dem för stora risker med att komma till fysiska möten, säger Marie Persson Njaita, Landspartiet svenska samer.

– Det känns ju under rådande omständigheter som en nödvändighet med tanke på corona-pandemin. Det blir väldigt svårt att genomföra stora hearings i dagsläget, säger Matti Blind-Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio