Coronavirus

FHM överväger restriktioner i Stockholm

1:58 min

Nu ökar återigen coronasmittan på flera platser runt om i landet. Bland annat i Dalarna har antalet fall ökat kraftigt. Även i Stockholm blir de smittade nu fler.

– Den nedåtgående trenden har brutits och vi är på väg upp igen. Fortsätter det uppåt kan vi snart vara i ett allvarligt läge igen, säger Björn Eriksson hälso- och sjukhusdirektör i region Stockholm.

Det är från en låg nivå som antalet smittade i region Stockholm nu ökar. Förra veckan var det 2,2 procent av de provtagna som fick ett positivt provsvar, veckan dessförinnan var 1,3 procent av PCR-proverna positiva i regionen.

Det är ändå tydligt att det finns en större samhällsspridning i Stockholm i alla åldersgrupper, även om den är störst bland de yrkesaktiva och lägre bland de allra äldsta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten överväger nu tillsammans med regionen om att införa nya restriktioner.

– Då får man fundera på bredare åtgärder, möjligen något man ska använda i hela landet, säger Anders Tegnell.

Vad är det för typ av åtgärder?

– I grunden vill vi ju bryta så många smittkedjor som möjligt och det kan man göra på olika sätt; bättre smittspårning eller mer råd när det gäller att hålla avstånd. Vi håller på att titta på det nu, säger Anders Tegnell.

Även i Dalarna ökar antalet coronasmittade snabbt. Smittan har spridits inom ishockeylag på både elit- och amatörnivå, och också drabbat ledare och annan personal som inte är delaktig i själva spelet. Några särskilda lokala restriktioner är dock i nuläget inte aktuella där, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– I Dalarna ser man tydligt att det är spridning bland ungdomar i olika ishockeylag. Man har vidtagit en rad åtgärder. Man har med sig ishockeylagen på att det är viktigt att göra något åt detta. Det finns då anledning att tro att man kan få kontroll på det lokalt utan några nya åtgärder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.