Cypern

Cypern anklagar EU för dubbla måttstockar

1:58 min

Cypern blockerar EU:s sanktioner mot Belarus som en sista utväg för att rikta uppmärksamheten mot Turkiet. Den cypriotiska regeringen anser att EU använder sig av dubbla måttstockar, säger den cypriotiske journalisten Peter Stevensson.

– Cypern är förargat över att EU inte tar i lika mycket mot Turkiet som man gör mot Belarus. Man anser att det är dubbelmoral helt enkelt, säger Peter Stevensson.

Att Cypern nu blockerar försöken att enas om sanktioner mot Belarus, trots att frågan är helt orelaterad till den om Turkiets provokationer på Medelhavet, ska ses som ett försök från Cypern att sätta press på större europiska länder som Nicosia anser håller Turkiet om ryggen, säger Peter Stevensson, som är redaktör på publikationen Middle East Economic Survey på Cypern.

– Cypern spelar sitt enda kort, att försöka sätta press på de större europeiska länderna som ställer sig mer på Turkiet sida just nu, enligt Cyperns sätt att se det, säger han.

Men frågan är varför detta trumfkort spelas just nu, Cypern har protesterat mot Turkiets olje- och gasprospektering inne på cypriotiskt vatten ända sedan 2018. Förklaringen går kanske att finna i konflikten mellan Turkiet och Grekland som mer nyligen började träta om ungefär samma sak – där har Grekland fått betydligt större uppbackning av EU än vad Cypern fått, säger Peter Stevensson.

– De känner sig nog förargade att de större länderna inom EU reagerade när Turkiet gick in på grekiskt vatten men ingen, inklusive Grekland, satte sig upp mot Turkiet när man gick in på cypriotiskt vatten.

Möjligen känner sig Cypern också stärkt av att nyligen ha fått besök av både USA:s och Rysslands respektive utrikesministrar. Ryssland och Cypern har goda relationer och att det finns mycket ryska pengar på Cypern är välkänt. Men Peter Stevensson tror inte att Cypern går emot EU bara för att blidka Ryssland.

– Cypern har starka relationer med Ryssland, men jag tror inte Cypern skulle gå emot EU bara för att blidka Ryssland, säger han.

Oavsett är det ett högt spel, retar man upp sina partners i EU blir de kanske mindre benägna att komma till undsättning nästa gång man behöver hjälp, säger Peter Stevensson.