Klimatdeklarationer

Snart kan vi se vilket nybygge som är klimatsmartast

1:59 min

Byggbranschen står för så mycket som en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Om drygt ett år kan branschen därför bli tvungen att börja redovisa mer öppet hur mycket utsläpp varje nybyggt hus har orsakat, rapporterar Vetenskapsradion Klotet.

– Det här är en sektor som står för en stor del av samhällets klimatpåverkan så här har man sett ett stort behov av att gå in och styra, säger projektledaren Kristina Einarsson på Boverket.

Den sammanlagda klimatpåverkan från en stor del av alla enskilda husdelar av olika material som används när en ny fastighet byggs föreslås av regeringen att från och med 2022 ingå i en klimatdeklaration. Deklarationen ska fastighetsägaren lämna in till Boverket.

Enligt hållbarhetschefen Anna Denell på fastighetsbolaget Vasakronanär förslaget efterlängtat. Hon tror att branschen vill sänka sin klimatpåverkan mer när kunderna kan jämföra olika bolag och se vilka som bygger de klimatsnålaste husen.

Men hon tycker att förslaget borde vara mer ambitiöst. Hon hoppas att regeringen på sikt inför krav kopplade till deklarationen som säger att nybyggen ska hålla sig under en viss utsläppsnivå, vilket man har pratat om.

– Så att det får en mereffekt. Annars finns det risk att det bara är en deklaration som ska lämnas in när du har byggt klart ditt hus. Då blir det väldigt tandlöst.

Men projektledaren Kristina Einarsson på Boverket håller inte med om att klimatdeklarationen skulle vara tandlös.

– Vi ser en stor aktivitet i byggsektorn redan idag när vi håller på och utreder det här och man vet att det är på gång. Vi ser det här som ett första steg i regler. Finns det behov av mer kraftfulla åtgärder, då kan man ju införa gränsvärden.

Ett längre program om klimatdeklarationer och klimatsmarta nybyggnationer hör du i Vetenskapsradion Klotet som sänds kl 14.03 i P1 den 23/9 men finns redan från kl 06:00 i appen SR Play.