Coronasmittan sprids lite mer

3:19 min

Coronasmittan ökar igen på en del platser i Sverige. Till exempel i Stockholm och Dalarna. Men det är inte fler som blir allvarligt sjuka och behöver vård, säger Folkhälsomyndigheten.

Det är lite fler som blir smittade av coronaviruset nu på en del platser, jämfört med förra veckan. Det kan bero på att många människor har gått tillbaka till sina jobb nu. Men smittan har också spridits på några gymnasieskolor och i sportklubbar. I Dalarna har smittan spridits i flera klubbar som tränar ishockey.

Det är viktigt att hålla avstånd när man träffas på träningen, till exempel när man byter om. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell på dagens pressträff.

– Det händer nog inte så mycket på matcherna ute på isen, så där är det svårt att tro att man sprider smittan så mycket. Utan det här händer nog väldigt mycket i omklädningsrum och i träffar före och efter sporten och sånt. Men att man verkligen tänker på att hålla avstånd så att vi inte får en smittspridning som sprids från de här idrottslagen, säger Anders Tegnell.

Viruset sprids inte så mycket bland personer över 70 år nu. Det är ofta de som blir väldigt sjuka. Yngre människor blir sällan sjuka av coronaviruset. Därför är det inte fler som blir svårt sjuka av covid-19 nu. Och det är inte fler som dör.

Många testar sig nu och då upptäcks smittan. Förra veckan testades nästan 140 000 personer. Ungefär en och en halv procent av dem hade covid-19.

I Stockholm var det 2,2 procent av de som testade sig som hade sjukdomen. Det är nästan en procent mer än veckan innan. Det betyder att smittan sprids mer i Stockholm nu. Det är oroande, säger Björn Eriksson till SVT Nyheter. Han är direktör för sjukvården i Stockholm.

– Det är klart att det är väldigt oroande och det är nu viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Björn Eriksson.

Nästan 90 000 personer har testats positiva med covid-19 i Sverige. 5 870 personer har dött med sjukdomen. Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om fem nya döda det senaste dygnet.