Naturgasrättigheter

Turkiet och Grekland enade om att inleda samtal

1:44 min

Turkiet och Grekland har enats om att inleda samtal om konflikten om naturgasrättigheter på Medelhavet. Detta efter en period av mycket spända relationer mellan de två grannarna.

Beskedet kom efter ett möte mellan Turkiets president Recep Erdoğan, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU:s rådsordförande Charles Michel. Greklands utrikesdepartement bekräftade beskedet. Inledande samtal ska äga rum i Istanbul, men det är inte preciserat när.

Konflikten handlar om vem som har rätt till naturresurserna i ett havsområde nära den grekiska övärlden och det turkiska fastlandet. Turkiet har under flera månader på egen hand prospekterat efter naturgas i det omtvistade området, något Grekland reagerat starkt på. Både länder har utfört militärövningar i området och president Erdoğan har hotat med att gå i krig om så behövs.

Grekland har hela tiden haft som krav att Turkiet drar tillbaka prospekteringsfartyget och militär för att ens inleda en dialog. Och så skedde också för drygt en vecka sen, något som betraktades som en efterlängtad nedtrappning av konflikten.

Dagens besked innebär ytterligare steg i den riktningen. Det blir i sådant fall första gången på länge som länderna håller den här typen av dialog. Senast var 2016, då avbröts samtalen efter 14 år utan större framsteg.

Men även om parterna nu inleder en trevande dialog är en lösning som båda accepterar långt borta. Grekland och Turkiets anspråk står extremt långt ifrån varandra, men lyckas man inte komma framåt finns det också möjlighet att låta en tredje part, som internationella domstolen i Haag, avgöra frågan.