Storbritannien

Hårdare restriktioner efter ökad smittspridning

2:02 min

Idag presenterade den brittiske premiärministern Boris Johnson åtgärder som syftar till att bromsa den andra vågen av coronapandemin i Storbritannien.

Bland annat kommer munskyddskraven öka, och pubar och restauranger i England behöva stänga från klockan 22. Liknande åtgärder är också på gång i resten av Storbritannien.

Boris Johnson sade att Storbritannien nu nått en farlig punkt i utvecklingen av coronapandemins andra våg i landet, och att det nu var dags att försöka stoppa utvecklingen.

Efter ett möte med regeringscheferna i samtliga regioner av Storbritannien är man överens om att hårdare åtgärder behövs för att åstadkomma detta. Från och med torsdag gäller nu i England att munskydd måste användas av personalen i affärer och restauranger, och även gäster, så länge man inte sitter ner och äter eller dricker.

Pubar och restauranger måste också stänga från klockan 22 från och med torsdag, och regeringen skjuter också upp försöken med att öppna till exempel idrottsarenor för publik igen som skulle inletts från och med 1 oktober.

Ett beslut som många idrottsföreningar är mycket kritiska till, och de kräver ekonomisk ersättning av staten.

Böterna för att bryta mot reglerna höjs också.

Boris Johnson underströk dock att de nya reglerna inte är lika hårda som nedstängningen av samhället i våras var. Till exempel kommer skolor och affärer fortsatt hållas öppna som vanligt.

Men, Boris Johnson sade att om de idag presenterade reglerna inte får önskad effekt på smittspridningen så kommer ännu hårdare åtgärder införas. Han betonade också att det brittiska samhället förmodligen kommer få leva med de nya reglerna i minst ett halvår till.

– Det här viruset är ju just nu en del av våra liv, sade Boris Johnson som kommer att hålla ett tv-sänt tal i ärendet senare ikväll.

Liknande regler som i England väntas också införas i Nordirland, Skottland och Wales.