Högskoleprovet

Kritik mot urvalet till högskoleprovet

2:00 min

Att låta "först till kvarn"-principen råda i urvalet av provdeltagare till högskoleprovet strider mot högskoleförordningen. Det säger Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

På fredag kan man anmäla sig till det omdebatterade högskoleprovet, som bara ett begränsat antal deltagare kommer att få skriva. Om fler vill skriva än det finns platser kommer först-till-kvarn-principen att gälla. Att organisera ett högskoleprov på det viset är inte rättvist och strider mot högskoleförordningen, anser Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

 – Det här gynnar vissa grupper, det gynnar dem som har snabba uppkopplingar, ofta kanske i tätorter, i storstaden, det gynnar den som har en egen dator, och så gynnar det den som kan förfoga över sin tid just den här specifika tidpunkten. Man kan ju vara på jobbet och inte komma ifrån, man kan vara i skolan, säger Olle Lundin.

Det var i förra veckan, efter många turer och mycket politiskt bråk, som beskedet kom från Universitets- och högskolerådet, UHR, att det trots allt blir ett högskoleprov i höst. Den nytillträdde samordnaren Peter Honeth föreslog, som Ekot var först med att berätta, att det blir ett tak, max 27 600 deltagare får skriva provet. Endast de som inte har ett giltigt provresultat sedan tidigare kommer i fråga. Först till kvarn-principen kommer att gälla. När taket är nått går det inte att anmäla sig längre.

Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt anser att den här tågordningen strider mot högskoleförordningen som slår fast att man bara får begränsa antalet provdeltagare om det sker på "objektiva grunder".

– Det här är ju inte en objektiv grund eftersom det gynnar och missgynnar vissa grupper, säger Olle Lundin.

Nu är det ju speciella omständigheter med pandemin. Får man inte tåla sådant här då?

– Nej, det tycker jag verkligen inte, säger Olle Lundin.

Flera universitet och högskolor har påtalat att systemet kan upplevas som orättvist, och liksom Sveriges förenade studentkårer, anser Olle Lundin att lottning bland de som vill skriva provet vore betydligt bättre. Men den nationella samordnaren Peter Honeth tycker att systemet är rättvist.

– Ja, det tycker jag att man får säga, därför att det innebär ju att ingen sitter och väljer ut att den ena eller andra får skriva utan det är samma villkor för alla, och på det sättet är det en objektiv grund, säger Peter Honeth.