EU-toppmöte

Toppmötet ställs in – Charles Michel i coronakarantän

1:16 min

Toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer som skulle ha ägt rum torsdag och fredag denna vecka har ställts in. Anledning är att EU:s ordförande, toppmötesledaren Charles Michel, satt sig själv i karantän.

Charles Michel själv har inte testat positivt för covid-19, men han har enligt en talesperosn varit i nära kontakt med en säkerhetsvakt som har testat positivt för smittan.

Huvudpunkten på toppmötesagendan var EU:s relation till Turkiet och det spända läget i Östra Medelhavet, där Turkiet borrar efter gas och olja i vatten som Grekland och Cypern menar tillhör dem.

Den frågan påverkar i sin tur EU:s agerande mot Belarus, då Cypern har vägrat godkänna sanktioner mot Belarus om inte EU inför sanktioner mot Turkiet med anledning av borrningarna.

Att EU inte kunnat agera mot Lukasjenko och hans regering efter valfusket i augusti, och våldsamheter mot demonstranter, riskerar att skada unionens trovärdighet på utrikesområdet. Nu skjuts beslut om eventuella sanktioner ytterligare på framtiden. Men kanske bara en vecka.

Planen är att hålla toppmötet veckan därpå, 1-2 oktober.