Coronakrisen

Nobelpriset delas ut digitalt

1:15 min

Nobelpristagarna kommer inte till Stockholm i höst. Att själva Nobelbanketten skulle ställas in på grund av corona meddelades redan innan sommaren, men nu ska alltså också prisceremonin ändra form och ske digitalt istället.

– Det är klart att vi funderade från början om vi skulle ställa in helt och hållet men det ville vi inte göra för att det är viktigt tycker vi att Nobelpriset delas ut varje år så långt det är möjligt. Och det här är en tid när det vi står för vad det gäller vetenskap och fred och så är kanske extra viktigt, säger Lars Heikensten, chef för Nobelstiftelsen.

Också Fredspriset i Oslo har flyttat till mindre lokal än normalt och sänder digitalt, men det kan bli skillnad på hur många personer man kan samla på plats i Sverige respektive Norge. I Sverige kommer femtio personer närvara i Stadshuset för prisceremonin, medan pristagarna deltar hemifrån.

– Det blir väl några från Nobelstiftelsen och vi för självklart en dialog med hovet om hur det här ska gå till och vi får väl återkomma längre fram till exakt hur det blir med deras närvaro. Det blir en ganska liten grupp och kanske blir det några utländska gäster, några tidigare pristagare och så också, säger Lars Heikensten.