USA

Trump kan sannolikt utse Ginsburgs efterträdare

1:38 min

I USA säger nu den republikanska senatorn Mitt Romney att han stödjer president Trumps beslut att nominera en ny domare till Högsta Domstolen efter Ruth Bader Ginsburgs död. Beskedet innebär att Donald Trump med största sannolikhet kommer lyckas tillsätta sin tredje domare i den mäktiga Högsta Domstolen under sin första mandatperiod.

Efter Högsta Domstolen-domaren Ruth Bader Ginsburgs död i fredags i sviterna av cancer har den stora frågan varit ifall senaten ska rösta om att godkänna president Trumps val av ersättare innan den nya presidenten tillträtt i januari, oavsett om det blir Joe Biden eller Donald Trump.

Helt enkelt, om president Trump ska få makten att välja Ruth Bader Ginsburgs ersättare redan i år tillsammans med den republikanskt styrda senaten, eller om den nya presidenten, efter att väljarna fått säga sitt i valet i november, ska få lägga fram en kandidat för senaten att rösta om.

Nu står det klart att republikanerna med största sannolikhet har en majoritet av ledamöterna med sig för att godkänna Trumps val, efter att senatorn från Utah,  den Trumpkritiske Mitt Romney, i ett uttalande nu säger att han inte motsätter sig en omröstning.

Demokraterna menar att det är hyckleri från Republikanernas sida att nu skynda på tillsättandet av Bader Ginsburgs ersättare så tätt inpå valet eftersom de vägrade rösta om Barack Obamas nominering till Högsta Domstolen valåret 2016.

Flera republikaner säger att skillnaden den här gången är att samma parti nu kontrollerar både Vita Huset och senaten, att väljarna därför redan sagt sitt i frågan.

Donald Trump kommer att presentera sin kandidat till den mäktiga Högsta Domstolen på lördag, och har sagt att det blir en kvinna. Vägen är nu så gott som öppen för att hon blir president Trumps tredje HD-domare av totalt nio.