Pressmeddelande 2020-09-23

P2 firar Beethoven med ny podd och en hel dag med hans musik

Beethovens 250-årsjubileum uppmärksammas hela hösten i P2. I Beethovenpodden, med premiär på fredag, möter lyssnarna kompositörens mest älskade verk tillsammans med P2-profilerna Bodil Asketorp och Jack Lantz. Firandet avslutas den 17 december då P2 spelar musik av årets store jubilar i alla program. Bland annat sänds Beethovens nia direkt från Bonn.

I Beethovenpodden blir det förutom kända verk även ett möte över generationsgränserna. Jack Lantz är med sina 28 år P2:s yngste programledare, som vanligtvis hörs i Klassisk morgon. Bodil Asketorp, mångårig P2-medarbetare som nyligen gick i pension, är ett musikorakel som ägnat hela sitt liv åt att få andra att upptäcka den klassiska musiken. I podden för Bodil och Jack vilda diskussioner om Beethovens musik – Ödessymfonin, Für Elise, de sena stråkkvartetterna som han skrev när han var helt döv och många fler.

– Det här är bland den bästa musik som någonsin har skrivits. Vem som helst kan älska denna musik. Och Jack Lantz är min nya stora favorit, säger Bodil Asketorp.

– Att få sitta i en studio och härja med en person som är lika galen i musik som jag är en ynnest. Med Bodil är det bara att trycka på en knapp så kommer det stora gester och skånska bröl från hjärtat. Och det som förenar oss är kärleken till musiken och att uppleva den tillsammans, säger Jack Lantz.

Under hösten uppmärksammar P2 också kompositören genom P2 Dokumentären ”Minnen av Beethovens violinkonsert” av Anton Karis. I Klassiska konserten i P2 spelas bara verk av Beethoven på söndagar. Den 13 december blir det Beethoven-special i Musikrevyn och den 17 december avslutas firandet med pompa och ståt när P2 viger hela dagen åt Beethovens musik.

Här finns allt om hur P2 uppmärksammar Beethovens 250-årsjubileum samlat

Beethovenpodden släpps i tolv avsnitt på fredagar kl. 06.00, med premiär den 25 september i Sveriges Radios app.

Pressbild Jack Lantz och Bodil Asketorp
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Olle Björkman, producent Beethovenpodden
olle.bjorkman@sverigesradio.se
070-962 20 13

Maria Edlund, kommunikationsansvarig P2
maria.edlund@sverigesradio.se
070-293 72 70