Litteratur

Språkskickligt om lojhet, längtan och begär i "Ett nytt England"

2:05 min

Valerie Kyeyune Backström har de senaste åren gjort sig ett namn som kritiker i Expressen, chefredaktör för Bang och grundare av sajten Rummet. Nu romandebuterar hon med "Ett nytt England".

Det här är en roman som går från det glättiga till det sönderfallande. Den handlar om en ung intelligent kvinna som inte har mycket pengar men - som hon själv säger "med potential till stordåd" - som ägnar glittriga kvällar och nätter i New York åt att ragga upp män - män som hon väljer utifrån deras loftlägenheter, champagnekylar och sidenlakan. Hon utnyttjar dem men blir lika utnyttjad själv - en trofé, vars svarta hud är en exotisk erövring.

Så möter hon en man som väljer henne och vips läggs berättelsen första del till handlingarna och vi flyttar oss till Los Angeles. I lyxens epicentrum dricker vår nu ekonomiskt välförsedda huvudperson hälsojuice och skäller på hemhjälpen, men inte blir livet bättre för det - livet är en mix av leda och cynism och... sömlöst övergår så berättelsen i en tredje del där hon tar in på ett mindfulnessretreat som sakta ömsar skinn och visar sig vara en sekt - kanske är det den som ska fylla livet med mening? Eller så faller allting samman...

Jag både uppskattar och tröttnar på den här romanen. Valerie Kyeyune Backström har valt en form som prövar sig fram; här ställs genomgående frågor till både text och läsare "kanske var det så här", "varför blev det så", hon kastar in tankar och samtidskritik och det hela är rapsodiskt i snabba, korta scener. Jag blir frustrerad av att så mycket ska tryckas in, men språkligt är det ljuvlig läsning och jag kommer att leva länge med den känsla av lojhet, längtan och begär som hon lyckats beskriva.