Storbritannien

Boris Johnson coronavädjar till britterna i tv-sänt tal

1:42 min

Den brittiske premiärministern Boris Johnson uppmanade ikväll i ett tv-sänt tal alla britter att följa de nya, hårdare coronarestriktioner som nu införs i alla delar av Storbritannien. På det sättet, menade Johnson, kan man både hålla ekonomin igång men ändå pressa tillbaka pandemin.

Boris Johnson tog till närmast Churchillska formuleringar i sitt tal till nationen ikväll när han bland annat sade att landets kollektiva öde och hälsa aldrig tidigare i historien berott så mycket på var och ens beteende.

Detta efter att smittotalen ökat snabbt de senaste veckorna i hela landet och nu återigen närmat sig de nivåer som fanns i Storbritannien i våras.

Samtliga fyra delar av Storbritannien, England, Wales, Nordirland och Skottland, har nu infört regler som t ex begränsar pubars och restaurangers öppettider, i England måste de stänga från klockan 22 fr o m torsdag.

De som kan uppmanas att jobba hemifrån och böterna för den som bryter mot munskyddskravet i t ex kollektivtrafiken höjs till motsvarande knappt 2 500 kronor vid första förseelsen i England.

I Skottland och Nordirland från från och med imorgon inte heller längre personer ur två olika hushåll träffas hemma hos varandra.

Ändå var Boris Johnson noga med att dagens presenterade åtgärder inte var att jämföra med vårens omfattande nedstängning av samhället. Skolorna och affärer ska fortsätta vara öppna, till exempel.

Men han varnade för än hårdare åtgärder om britterna nu inte följde reglerna.

– Kampen mot covid är den enskilt största krisen som världen skådat i min livstid, sade Boris Johnson.