Novitjok

Ännu ingen utredning i Ryssland om förgiftning

1:53 min

Det har gått drygt en månad sedan den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades under en resa i Sibirien, men fortfarande har inget brottmål väckts i Ryssland. Istället försöker den ryska ledningen nu ge en bild av att man inte har någonting med saken att göra.

Aleksej Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj tittar stint in i kameran och konstaterar att 30 dagar har gått sedan hon och hennes medarbetare gjorde en polisanmälan om mordförsök på den ryske oppositionspolitikern. 30 dagar, säger hon, är den tid som utredarna har på sig för att besluta om att inleda en brottsutredning eller inte. Någon brottsutredning har inte inletts och slutsatsen man kan dra, säger Kira Jarmysj, är att den ryska staten ignorerar det faktum att Aleksej Navalnyj blivit förgiftad, därtill med ett ämne ur gruppen Novitjok - klassat som ett kemiskt stridsmedel.

Att det var just Novitjok som användes har bekräftats av såväl laboratorium i Tyskland, där Aleksej Navalnyj vårdas, som av ett franskt och ett svenskt laboratorium.

Från officiellt håll i Ryssland anklagar man istället Tyskland för att inte dela med sig av material som skulle kunna hjälpa en rysk utredning. Man har ifrågasatt varför det alls skulle ligga i ryskt intresse att förgifta Navalnyj, som i opinionsmätningar inte får mer än ett par procents stöd, och häromdagen hävdade den ryska dumans talman, Vjatjeslav Volodin, att det mesta tyder på att västerländsk säkerhetstjänst ligger bakom förgiftningen, med syfte att misskreditera Ryssland.

President Vladimir Putins pressekreterare anklagade i går även Navalnyjs medarbetare för att ha fört viktigt bevismaterial ur landet i form av de vattenflaskor som fanns på hans hotellrum och som det senare visade sig bar spår av Novitjok.

Själv är Aleksej Navalnyj på bättringsvägen efter att länge ha legat i koma. I sociala medier har han bland annat lagt ut en bild där han går nerför en trappa på sjukhuset i Berlin och i sin blogg kräver han att få tillbaka de kläder han bar dagen då han förgiftades. "Mina kläder", skriver han, "utgör med största sannolikhet ett mycket viktigt bevismaterial". Bevis, skriver han, som den ryska staten nu ägnat 30 dagar åt att dölja.