Läget i belarus

Minister: Samarbete bör ses över

1:59 min

Efter valfusket och våldsamheterna i Belarus borde EU se över sitt samarbete med landet inom det Östliga partnerskapet. Det säger Litauens utrikesminister i en intervju med Ekot.

– Om du samtalar och erkänner den andra parten så är det inte bra. Lukashenko måste förstå att deras mandat har löpt ut, sa Linas Linkevičius efter utrikesministrarnas möte här i Bryssel tidigare i veckan.

Litauen är ett av de EU-länder som har starkast band till Belarus. Och utrikesminister Linkevičius är tveksam till att fortsätta den dialog som tidigare skett med regimen i Minsk inom det Östliga partnerskapet.
Ett partnerskap som startades 2009, med Belarus och fem andra forna Sovjetrepubliker, i syfte att främja stabilitet och demokrati i regionen.

EU lägger ungefär 30 miljoner euro, över 300 miljoner kronor, på samarbetet med Belarus varje år. I början av året enades man också om visumlättnader för att knyta närmare band mellan parterna. De visumreglerna trädde i kraft i juli. Bara en dryg månad senare fuskade Lukashenko till sig ännu en valseger vilket lett till omfattande protester som har mötts med polisvåld.

Det är tydligt att dialogen och stödet till Belarus inom Östliga partnerskapet inte har gett det resultat EU önskat.
Linas Linkevičius menar därför att EU borde skifta fokus i samarbetet, från regeringen till civilsamhället.

– Östliga partnerskapet borde ändra fokus från regering till civilsamhället, säger han.

Ett av länderna som låg bakom samarbetet med Belarus och de andra länderna i forna Sovjet var Sverige. Särskilt dåvarande utrikesminister Carl Bildt var pådrivande. Han håller med Linkevičius – EU borde titta på sätt att ge mer stöd till civilsamhället, även om det är svårt eftersom det i sig kan spela Lukashenko i händerna då han hävdat att demonstrationerna i landet är organiserade från väst.

Samtidigt försvarar Bildt partnerskapet som sådant. Han säger att det har gett resultat. Det har bidragit till att folket i Belarus nu har rest sig.

– Det du ser i Belarus nu, som jag tror har överraskat många, styrkan i den samhällsförändring som uppenbart har skett i detta land, tror jag delvis är en produkt av de saker som gjorts inom det Östliga partnerskapet de senaste tio åren, säger Carl Bildt.