Australien

Fler valar har strandat i Tasmanien

1:40 min

I Australien har ytterligare omkring 200 grindvalar hittats strandade längs Tasmaniens västkust. De flesta är döda. Valarna upptäcktes under morgonen inte långt ifrån den plats där man i måndags hittade runt 270 strandade valar.

– Det verkar som att de flesta av valarna är döda, säger Nic Deka som är naturvårdschef i Tasmanien.

Det var i morse lokal tid som man upptäckte ytterligare 200 strandade grindvalar. Strandningen av totalt 470 valar på Tasmaniens västkust är den största i delstatens moderna historia enligt myndigheterna.

Av de 200 grindvalar som hittades strandade i måndags har räddningspersonal hittills lyckats räddat omkring 25 djur. Av de räddade valarna har flera vänt tillbaka och strandat igen, något som förbryllar räddningspersonal och forskare.

En talesperson för räddningsstyrkan sa i morse till Australiensiska medier att man kommer att fortsätta arbetet med att försöka rädda de strandade valar som fortfarande lever. Men det är en kamp mot klockan. Han sa att snart kommer operationen övergår från räddning till röjning.

Det är fortfarande en gåta varför grindvalarna har simmat upp på strandbankarna. En teori är att valarna har följt efter stim med småfisk som dom jagade för att äta. Men den teorin stämmer inte på de befriade valar som vänt ute till havs och åter bli strandsatta.

Myndigheterna funderar nu på vad man ska göra med kropparna efter de döda valarna. Det troliga är att man kommer lämna dem på sandbanken så naturen får ha sin gång.