Musikpris

Grammisgalan återinrättar barnmusikpriset

1:51 min

Förra året valde IFPI, som arrangerar galan, att ta bort priset efter att man bland annat fått in färre än tio nomineringar.

Ludvig Werner är VD på IFPI och säger att man behövde omdefiniera priset. Bland annat genom att precisera vad barnmusik är.

– Den typen av frågor vi fått sedan ganska många år tillbaka är om inte vanlig popmusik borde vara med i kategorin när vanlig popmusik visar sig ha en ganska ung målgrupp. Eller i alla fall får en ung publik efter att den är släppt.

Men nu har man bestämt sig för att barnmusikkategorin endast ska innehålla musik som från början är skapad för barn, berättar Ludvig Werner.

– Vi tycker det är viktigt att man poängterar att vi tycker att riktig barnmusik är en jätteviktig svensk kulturyttring.

Man har nu också sett till att ha en barnmusikjury som är experter på sitt område, något Ludvig Werner, VD på IFPI, säger varit svårt att få ihop tidigare.

I och med att barnmusikpriset uteblev under den senaste galan, kan man i år även nominera musik från förra året.

Ludwig Werner är efter förändringarna inte längre orolig för att man ska få in för få nomineringar.

– Alltså det kommer inte att bli så. Jag tror att tillsammans med den juryn vi pratat med och med de produktioner vi vet är på gång och som vi utgår från på något sätt kommer komma med i nomineringarna, så tror jag inte ens vi behöver ta hänsyn till den risken. I alla fall inte nu, på kort sikt.

Grammisgalan, som vanligtvis äger rum i februari, flyttas till månadsskiftet maj/juni nästa år.

Hör barnmusikern Britta Persson reaktion nedan.