Debatt i P1 morgon

SD om EU:s migrationsförslag: ”Vi har gjort vårt”

1:52 min

Idag lägger EU-kommissionen fram sitt förslag till nya gemensamma migrationsregler. Målet har varit att hitta ett sätt att hantera asylansökningar och migration inom EU som alla medlemsländer kan acceptera.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke vill bland annat se se ett mottagande som bygger på tvingande solidaritet.

– Man kan inte plocka russinen ur kakan utan alla måste hjälpa till. Det är inte hållbart att några få länder som Tyskland och Sverige tar ett betydligt större ansvar än många andra, säger hon.

Sverigedemokraternas Charlie Weimers anser å andra sidan att det ska vara upp till varje medlemsland att bestämma själv.

– Det är våran rättighet som ett självständigt land att utforma vår egen migrationspolitik och Sverige borde i ett frivilligt system avstå från fortsatt asylinvandring, vi har gjort vårt, säger han.

Ett av förslagen som det talas om är att göra en asylprövning redan vid den yttre gränsen med en snabbare procedur. Är det en bra lösning?

– Så länge det är utanför EU:s yttre gräns så är det en bra lösning. Är det innanför EU:s yttre gräns så riskerar Ylva Johansson att skapa fler Moria-läger som är en slags magnet för migranter och där EU inte har förmågan att återförvisa de migranter som saknar asylskäl, säger Charlie Weimers (SD).

– Vi ska självklart ha en första screening vid gränsen men sedan måste själva asylprövningen ske i medlemsländerna, därför annars riskerar vi, precis som Charlie Weimers säger, fler Moria, säger Alice Bah Kuhnke (MP).