Tyskland

Aleksej Navalnyj har lämnat sjukhuset

1:51 min

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som i slutet av augusti förgiftades med det militära kemiska stridsmedlet Novitjok, har skrivits ut från sjukhuset i Berlin.

Den senaste tiden har det publicerats alltmer positiva bilder på Aleksej Navalnyj i sociala medier. Navalnyj sitter upp i sjukhussängen, Navalnyj går i en trappa, Navalnyj sitter på balkong med frun Julia. Och nu har han skrivits ut från sjukhuset i Berlin.

Där har han vårdats i 32 dagar, efter det att han blev akut sjuk på en flygning mellan staden Tomsk och Moskva. Planet nödlandade i Omsk och efter ett dramatiskt dygn, där det ett tag verkade som att sjukhuset vägrade låta honom lämna, flögs han till Berlin för vård.

Sjukhuset skriver att om man ser på hur Aleksej Navalnyj mår idag så är det möjligt att han kommer att bli helt återställd, men att det är för tidigt att helt avgöra de långsiktiga effekterna av hans mycket svåra förgiftning.

Från Tyskland, Frankrike och EU har det ställts krav på Ryssland att gå till botten med förgiftningen som gjordes med ett sovjetiskt nervgift. Det har bekräftats av laboratorier i Tyskland, Frankrike och Sverige. Från ryskt håll har man förnekat att man är inblandade men har inte inlett någon brottsutredning

Julia Navalnyj, som Aleksej är gift med, beskriver han i sociala medier som helt avgörande för sin överlevnad. Han skriver om hur hon framstod snudd som på en dröm när han långsamt vaknade upp ur koman.

Aleksej Navalnyj verkar också ha fått tillbaka sin humor. Han ironiserar över att Vladimir Putin ska ha antytt att han förgiftade sig själv. Navalnyj skojar då om att det allt var en listig iscensättning av sin egen död, men han lyckades inte, Putin utmanövrerade honom. Aleksej Navalnyj avslutar glatt med en ironisk pik till Putin att "Provokationen misslyckades!"