Bokmässan 2020

Bokmässan på storbildsskärm i Umeå: "Fler kan ta del av kulturen"

1:57 min

Bibliotekarien Annika Edlund i Umeå vill tillgängliggöra bokmässan för fler genom att visa den på storbildsskärm.

I dag torsdag drar bokmässan igång i Göteborg. Och på grund av pandemin är årets mässa helt digital.

Annika Edlund jobbar både som bibliotekarie på Grubbebiblioteket och på Bokcafé Pilgatan i Umeå. I år har hon varit med och sett till att bokmässan visas på storbildsskärm för alla besökare.

– De flesta här i Umeå har aldrig varit på bokmässan. Så nu har man en chans att tillgodogöra sig den kulturen, berättar hon.

Annika Edlund har själv besökt bokmässan nästan varje år i 20 års tid. Och även fast hon tycker det är tråkigt att mässan bara kan följas på distans ser hon också fördelar med det digitala.
Genom storbildsskärmen hoppas hon att mässans seminarier och diskussioner kan nå en bredare målgrupp, både på bokcaféet och biblioteket.

– De stora seminarierna kostar annars ganska mycket. Så det känns väldigt fint att vi kan göra så här.

Själv ser hon mest fram emot att lyssna till bland andra Nina Burton, aktuell med essäboken "Livets tunna väggar", och Suad Ali som i somras romandebuterade med "Dina händer var fulla av liv" - en roman om kvinnor på flykt.

Annika Edlund tror nog ändå att de flesta som är intresserade trots allt kommer följa mässan hemifrån. Under helgen har dessutom Grubbebiblioteket stängt vilket gör att man inte kan arrangera någonting där då. Ändå hoppas hon på så stor uppslutning som möjligt.

– Det är som en turbulent fest. Men vi vet inte hur det kommer fungera i praktiken. Vi vill ju att tekniken ska funka också så vi vågar inte spänna musklerna alltför mycket, skrattar hon.