SR granskar skolan

Skolor ändrar upptagningsområde för att minska segregationen

1:59 min

I landets kommuner görs flera olika insatser för att försöka komma tillrätta med skolsegregationen som Sveriges Radio granskar den här veckan. En kommun som lyckats minska skolsegregationen är Varberg som ändrade skolornas upptagningsområden för några år sen.

En av skolorna som har en mer blandad elevsammansättning i dag är Mariedalsskolan där Annika Rylander är rektor.

– Jag tror att det är en väldigt bra mix här idag, säger hon.

I den enkät som Sveriges Radio har ställt till ansvariga chefer för grundskolan i landets kommuner framkommer flera exempel på åtgärder för att försöka minska segregationen.

Ett sextiotal säger att dom antingen lagt ner skolor eller byggt nya. Det finns också de som på andra sätt försöker organisera om upptagningsområdena för att få en större blandning av elever.

I Gislaved var sjätteklassaren Christoffer Torell en av dom som fick byta skola efter en omorganisation.

– Jag har fått väldigt många nya kompisar sen dess, säger han.

Samtidigt står det klart att förändringarna inte alltid varit helt okomplicerade. Det finns exempel som slutat med att föräldrar lämnat den kommunala skolan efter förändringarna. Och i Örnsköldsvik där två skolor slogs samman till en konstaterar rektorn Anders Fager att det kan krävas stora insatser för att lyckas.

– Det var ju en hel del föräldrar som var oroliga. Vi har varit väldigt noga med att prioritera den här skolan för att få en bra start, säger han.