Penningtvätt

SEB: "Man borde gjort mer tidigare"

1:51 min

Banken SEB har varit inblandad i misstänkt penningtvätt via sin filial i Estland, det avslöjar SVT:s program Uppdrag Granskning, och det handlar om drygt 8 miljarder svenska kronor.

SEB svarar nu på kritiken, Frank Hojem är bankens kommunikationschef.

– Jag tror alltid om man tittar med dagens glasögon bakåt så kan man konstatera att man borde gjort mer tidigare, det säger Frank Hojem SEB:s kommunikationschef.

– Det var ju också den biten som vi fick kritik av Finansinspektionen i somras.

Enligt programmet Uppdrag Granskning så har banken SEB i Estland haft 57 kunder som visat klassiska tecken på misstänkt penningtvätt. Detta skulle skett under perioden 2007-2016, och det gäller alltså mycket stora belopp, transaktioner på drygt 8 miljarder kronor.

SEB har varit sena med att inse att kraven på bankerna har höjts, det säger en av världens främsta experter på penningtvätt till programmet, och SEB fick så sent som i somras betala en miljard i sanktionsavgift för sina brister i arbetet med att motverka penningtvättsrisker.

– Men det går inte heller att ändra historien, för våran del är det viktigt att hela tiden jobba med det här förbättringsarbetet så att vi kan ta vårt ansvar både mot lagstiftarna med också mot våra kunder och vår egen syn på den här frågan, säger Frank Hojem. Till syvende och sist är det ett gemensamt mål, både från samhället och bankerna att stoppa den här typen av brottslighet.

Finansmarkandsminister Per Bolund som var med i P1 morgon i morse sa, apropå Uppdrags Gransknings program, att ännu skarpare lagstiftning är på väg inom det här området.

– Våra myndigheter är ju verkligen på bankerna och ställer krav på att man helan tiden måste skärpa upp sin verksamhet, och det visar ju inte minst de sanktioner som kom här i våras och det var ju på miljardbelopp, men vi är inte nöjda utan bara från maj förra året så hade vi fem stycken propositioner med ny lagstiftning och nya regelverk som ytterligare skärper penninglagstiftningen.