Förslag på nya regler för migration i EU

4:34 min

Det ska bli nya regler om migration i Europeiska Unionen, EU. Idag presenterades förslaget på ny migrationspolitik.

Svenska Ylva Johansson är ansvarig för migrationspolitiken i EU-kommissionen. Kommissionen är som EU:s regering. Personer från alla EU:s länder är med i kommissionen. De kallas kommissionärer.

Ylva Johansson presenterade förslaget på EU:s nya politik för migration idag. EU vill att färre personer ska söka asyl i Europa, och att fler asylsökande ska åka tillbaka till sina hemländer. Ylva Johansson säger att man måste göra skillnad på de som har rätt att vara i EU, och de som inte har rätt att vara i EU. Det säger hon till Ekot.

– Det kommer att vara väldigt mycket fokus på återvändande. Jag tror att det finns ett rätt starkt stöd bland EU-medborgare, faktiskt, för att ta emot flyktingar och att välkomna migranter, men det finns en oro att vi inte kan göra skillnad på de som har rätt att vara här och de som inte har rätt att vara här, säger Ylva Johansson.

Många migranter har inte rätt att få asyl i EU. De lämnar sina länder och tar sig till EU för att försöka få ett bättre liv. Men de har inte rätt till asyl, enligt lagen.

Förslaget är att man snabbare ska bestämma vilka personer som inte får stanna i EU. Man ska göra en bedömning vid gränsen in i EU. Där ska man undersöka identitet, fingeravtryck, hälsa och annat på flyktingarna och migranterna direkt. Då kan man snabbt se vilka som inte kan få asyl i EU, och inte får komma in.

EU:s länder har svårt att komma överens om migrationen. De tycker väldigt olika om hur länderna ska ta hand om asylsökande. Några länder i EU vill inte ta emot några asylsökande alls. Som Ungern och Polen.

Förslaget nu är att alla länder ska dela på ansvaret att ta hand om asylsökande. Ansvaret ska delas upp utifrån ländernas ekonomi, och hur många invånare de har. Men ett land kan välja att inte ta emot några asylsökande personer. Då måste landet hjälpa till på något annat sätt istället. Till exempel jobba med att skicka hem de personer som inte har asylskäl.

Men det finns inget förslag om hur många asylsökande EU kan ta emot. Det går inte att bestämma. Det skulle bryta mot människors rätt att söka asyl, säger kommissionären Ylva Johansson.

Ylva Johansson tror att inget land kommer vara nöjd med allt i det här förslaget. Men hon tror att länderna är beredda att förhandla utifrån förslaget. Det säger hon till Ekot.

Nu ska EU-länderna börja sina förhandlingar. Politikerna i EU:s parlament ska också förhandla. Det kan ta lång tid innan det blir helt klart.