Coronaviruset

Expert: Barnbarnens kramar får vänta

1:54 min

När besöksförbudet hävs på äldreboenden den första oktober är det många som längtar efter kontakt. Men här kan mötet mellan äldre och barnbarnen innebära en risk, enligt experter.

– Det är ju härligt att kramas. Det är ju vad alla vi människor vill ha - hudkontakt och hålla om varandra. Kramar är ju härligt härligt, men det kan också vara farligt farligt i coronatider, säger demenssjuksköterskan Carina Stenmark i Torsby.

Även om besöksförbudet på äldreboenden hävs så kvarstår Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Men det är skillnad på vem det är som kommer och hälsar på.

– Hos den äldre generationen tror jag att smittrisken är oerhört liten. Men när barn och barnbarn kommer på besök måste man nog ha striktare riktlinjer. Om man nu absolut skulle vilja kramas med äldre närstående, så bör man ha en ansiktsmask på sig, säger geriatrikprofessor Yngve Gustafson, vid Umeå universitet. Han tillägger att handhygienen inte heller för glömmas vid dessa möten.

Professor i psykiatri Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa i Göteborg tycker inte att det bör ges några kramar från barnbarn.

– Nej, inte nu i första vevan. Man kanske kan ta det här lite stegvis. För man vet inte. Det verkar ju ändå som att personer med asymtomatisk smitta kan smitta. Så ta allting stegvis nu tycker jag, säger professor Ingmar Skoog.