Gränsbråk

Nya uppgifter om konflikten mellan Indien och Kina

1:49 min

Samtidigt som samtal hålls för att försöka de-eskalera gränskonflikten mellan Indien och Kina så kommer fler uppgifter fram om vad som hänt upp i det otillgängliga bergsområdet. Bland annat har indiska soldater inte kunnat besöka vissa delar av Indiens territorium på många år eftersom Kina blockerat vägen dit.

Indiska soldater marscherar nära Pangong sjön och ropar patriotiska slagord. Det senaste månaderna har kraftiga förstärkningar på båda sidor om gränsen bidragit till öka spänningen och intensifiera konflikten om vem som har rätt till vad i området i nordvästra Indien. Nu har länderna kommit överens om att inte ytterligare förstärka sina militära styrkor. Det meddelade höga militära företrädare för de båda länderna i tisdags efter ett ännu ett långt möte. Man har också kommit överens om att förbättra kommunikationsvägarna för att undvika missförstånd.

Mycket kring vad som egentligen händer där i Himalaya och förhandlingarna mellan länderna är höljt i dunkel men tidningen The Indian Express rapporterade nyligen med hänvisning till militära källor att indiska soldater i praktiken inte kunnat nå delar av landets territorium de senaste tio femton åren eftersom kinesiska armén stoppat tillträdet till dessa områden.

Andra medier rapporterar att Indien intagit nya bergstoppar som anses ge ett strategiskt övertag gentemot kineserna och att detta ska ha föranlett skottlossning och truppförstärkningar om flera tusen soldater. Det var första gången på 45 år som skott avlossades i den här konflikten.

I juni drabbade soldater från de båda länderna samman i ett våldsamt slagsmål i Galwandalen. Minst 20 indiska soldater dog. Även Kina tros ha förlorat manfolk men har inte bekräftat uppgifterna.

1962 ledde konflikten till ett krig som Indien förlorade.