Vintips

Carl Jan Granqvist om vinerna till vitaminrik mat

6:07 min
  • När höstmörkret lägger sig är det viktigt att få i sig tillräckligt med d-vitamin, vilket då med fördel görs genom kosten.
  • Feta fiskar, lever och ägg är bra alternativ, och Carl Jan slår ett slag för den enligt honom missförstådda levern. 
  • Här är Carl Jan Granqvists bästa tips. 

Den 23 september är det D-vitaminets dag, som sammanfaller med höstdagjämningen. Vi går mot mörkare tider och behöver säkra D-vitaminet i vår kropp genom att välja rätt typ av kost. Under sommarhalvåret får vi D-vitamin genom en mängd av solens strålar.

Vilka livsmedel är rika på D-vitamin? Feta fiskar, lever, kött och ägg är bra alternativ, liksom vissa svampar, exempelvis kantareller och Karl-Johan.

Dryck 1: Juliusspital Würzburger Stein Silvaner 2019 nummer 90358 på Systembolaget – ett tyskt vitt vin på 75 cl flaska.

I bokverket med titeln “Tal om Läckerheter” som kom ut förra året konstaterade det svenska geniet Bengt Bergius redan 1780 att världen över tycks det vara kutym att de bättre bemedlade gärna väljer matfisk efter hur ovanlig den är, snarare än hur gott den smakar.

Enligt hans teori var det därför ofta de fattiga som åt den bästa fisken. Det var framförallt sillen han tänkte på och i synnerhet om den åts färsk eller saltad snarare än inlagd. Idag är det ovanligt att vi äter sill på något annat sätt än inlagd, men den feta fisken passar utmärkt att steka, halstra eller grilla. Som tillbehör kan man lika gärna välja en ratatouille och aioli som kokpotatis och remouladsås. Till den feta fisken passar ett friskt och fruktigt vitt vin utmärkt.

Vinet kommer från en gård som varit berömd i århundraden redan på Bergius tid. Det är tillverkat av druvan Silvaner som är lite mjukare och mindre skarp i syran än Riesling. Dessutom kommer vinet i den charmigt knubbiga Bocksbeutel-flaskan som är traditionell i Franken.

Doft: Frisk doft av Williamspäron, vit persika och ananas med en aning av ostron.

Munhåleupplevelse: Medelfyllig, ganska mjukt fruktig men helt torr smak med fräsch men inte allt för markerad syra.

Alkoholhalten på Juliusspital Würzburger Stein Silvaner är 13 procent och en flaska på 75 cl kostar 199 kronor.

Dryck 2: Ser Lapo Chianti Classico 2017 nummer 2208 på Systembolaget – ett italienskt rött vin på 37,5 cl flaska

Lever är en annan läckerhet som är missförstådd och som många svenskar undviker. I Italien finns den däremot ofta på menyn. Serveras levern stekt tillsammans med lök och kantareller eller Karl Johansvamp samt en krämig polenta så skapas en lyxig höstmåltid.

En klassisk mat- och vinkombination föreslås av kannibalen Hannibal Lecter i När Lammen Tystnar. I filmversionen är det Chianti som skall hällas i glaset emedan det i boken rör sig om Amarone della Valpolicella. Båda delar passar utmärkt till lever, även fast vi till skillnad från Hannibal Lecter väljer kalvlever.

Denna eleganta Chianti kommer på halvflaska, vilket kan vara behändigt om det finns ont om leversugna vänner.

Doft: Förförisk doft av syltade körsbär och mörka plommon med en aning av kaffe och örtkryddor.

Munhåleupplevelse: Knappt fylligt vin med intensiv smak och eleganta och välskräddade tanniner som tillsammans med en frisk syra retar aptiten.

Alkoholhalten på Ser Lapo Chianti Classico är 13 procent och en flaska på 37,5 cl kostar 99 kronor.