Organiserad brottslighet kopplas till grova miljöbrott

2:02 min
  • Enligt polisen har den organiserade brottsligheten under de senaste åren gett sig mer in i återvinningsindustrin. En 36-årig man som enligt polisen har koppling till Hells Angels är nu häktad misstänks för inblandning i flera grova miljöbrott i flera olika kommuner i Mellansverige.
  • Mannen förekom även i utredningen kring den stora batteriskandalen där 2000 ton avfall från alkaliska batterier dumpats och grävts ned på olika platser. Förutom den 36-åriga mannen är även två personer bakom ett stort återvinningsföretag häktade. De misstänkta brotten ska enligt uppgifter till P4 Örebro ha skett i bland annat Norrtälje, Norberg, Uppsala och Gullspångs kommun.
  • Enligt polisen så är mannen inte själv medlem i något kriminellt gäng men han finns i den kretsen och polisen tror att han kan vara en möjliggörare som den kriminella organisationen använder för att kunna begå brott: "Återvinningsindustrin är en lukrativ marknad för de gängkriminella. Det är relativ låg risk att bli upptäckt, det är stor avkastning för liten straffsanktion ifall man skulle bli avslöjad", säger Ted Esplund som är sektionschef på polisens underrättelsetjänst i region Bergslagen.