Båtmigranter väcker debatt i Storbritannien

7:13 min
  • Ovanligt många asylsökande har under året kommit till den brittiska sydkusten.
  • De asylsökande har kommit med små gummibåtar från Frankrike.
  • Detta är något som väckt intensiv debatt i Storbritannien detta brexitår. rapporterar vår korrespondent Daniel Alling.

Darren står denna blåsiga dag med sitt fiskespö nära det ställe på stranden i den lilla byn Kingsdown norr om staden Dover vid den Engelska Kanalen, dit flera migranter kommit i gummitbåtar den här sommaren från den franska sidan. Han säger att idag och igår har han inte sett några, bara sett gränspolisen patrullera vattnet längs stranden då och då.

- Nej, säger Darren och visar hur naturens krafter tvingat honom längre upp på stranden under dagen för sitt fiske, i det här vädret skulle jag inte vilja vara i en liten båt där ute.

Yrkesfiskaren i området, Paul Barrisman bekräftar det. Inte ens han skulle med sin fiskebåt gå ut i de besvärliga vattenförhållandena i kanalen denna dag, det är för tufft, säger han. Men annat har det varit på lugnare dagar under året här.

Paul Barrisman säger att han sett många migrantbåtar ute på kanalen i år. Han har inte plockat upp några men han har som kapten på sin båt i uppdrag att larma kustbevakningen om han ser några och det har han gjort.

I år har rekordmånga migranter har gjort den dryga tre mil långa resan i mindre gummibåtar över Engelska kanalen. Ofta utgår de från stränderna kring Calais i Frankrike och siktar på området kring de vita klipporna i Dover och då och då har de kommit just till stranden i Kingsdown även om många också plockats upp av den brittiska kustbevakningens båtar innan de kommit fram.

Hittills i år har det varit över 6300 som gjort resan jämfört med t ex drygt 1800 under hela året och kring 300 2018.

Vinden på stranden i Kingsdown biter tag i mikrofonen rejält när Julia Theo säger att hon ser det hela som ett problem som hon inte riktigt vet hur man ska handskas med. Och hennes partner Alistair Laird säger att det här är ett stort samtalsämne i hela byn, med många olika åsikter.

Och det har han rätt i men det gäller minsann inte bara i Kingsdown.
Årets stora ökning av migrantbåtar över kanalen har väckt intensiv debatt i Storbritannien.

Inte för att det är ett nytt fenomen direkt, migranter som på olika sätt tagit sig från Frankrike till Storbritannien har varit ett stor samtalsämne länge, utan för att det har varit extra många år i år och inte minst också för att det här är brexitåret då ju den brittiska brexitinriktade regeringen lovat att uppfylla löftet från folkomröstningen 2016 att brexit skulle betyda bättre kontroll över gränserna.

Det har gjort att frågan om migranterna fått en extra laddning och också använts tydligt i den politiska debatten i år.

I augusti gav sig premiärminister Boris Johnson in i den, han som ju delvis blivit premiärminister på löftet att gränserna ska kontrolleras bättre genom brexit. Nu förklarade han det hela på kriminella gäng som han menar förser migranterna med båtar och vädjade till de franska regeringen om att göra mer för att stoppa dem.

Ja, frågan har t o m under året lett till hårda diplomatiska ord mellan Frankrike och Storbritannien och vissa brittiska tidningar har använt frågan till att driva opinion för hårdare tag.

Men organisationer som hjälper flyktingar och migranter i området och runt om Storbritannien har också anordnat demonstrationer för migranterna och hjälpt till att ta emot dem.

I början av september var det för- och motdemonstrationer i staden Dover som stundtals blev uppretade och i vissa fall aggressiva.

De flyktingvänliga grupperna och vissa medier och politiker har drivit åsikten att den brittiska regeringen måste ändra asylsökningssystemet så att de migranter som befinner sig i Frankrike och vill söka asyl i Storbritannien ska kunna göra det på plats i Frankrike och inte behöva ta den farliga färden över kanalen för att få sin asylansökan prövad.

Debatten intensifierades när en en ung man från Sudan drunknade nära den franska kusten efter att gummibåten han och hans kompis använde för att försöka göra färden, kapsejsade.

- Jag förstår att de gör det, men det borde finnas ett mer reglerat sätt att göra det på, men hur vet jag inte, säger fritidsfiskaren Darren på stranden i Kingsdown.

Nej, frågan är långt ifrån löst. Men regeringen Johnson verkar inte ha några planer på att skapa andra vägar för de som vill komma till Storbritannien. Istället arbetar man nu med att med hjälp av flygplan skicka tillbaka en del av de asylsökande till de EU - länder där de först sökte asyl.

Detta går ju så länge Storbritannien fram till årsskiftet lever under EU:s regler. Hur man ska göra sen är det få som vet.

Men för första gången har regeringen i år skapat särskilda asylboenden i området kring Dover. Häromdagen öppnade det första, med kort varsel, i några tommar militärbaracker i staden Folkestone nära Dover. Även det väckte starka åsikter i området.

En kvinna som vill vara anonym och som bor nära barackerna i Folkestone som togs i bruk som asylboende den här veckan säger att hon inser att de asylsökande måste vara någonstans och att hon tycker att det är okej att de bor där, bara de beter sig väl, som hon uttrycker det.

Kvinnan berättar också att det är mycket diskussion om det nya asylboendet i granngrupper på sociala medier i området och många delade meningar.

Ja, brexitsommaren 2020, då brexitslagordet "control our borders" skulle uppfyllas för de som röstade för brexit, då har migrant- och därmed också gränsfrågan blivit mer laddad än på länge i Storbritannien.