Förslag

EU:s migrationspakt – Ylva Johansson räknar med motstånd

2:02 min

Idag har EU-kommissionär Ylva Johansson offentliggjort sina förslag till en ny gemensam migrationspolitik i EU. Enligt Johansson kommer få länder sannolikt bli nöjda med den så kallade migrationspakten.

I presentation idag valde Ylva Johansson att inleda med att försvara rätten att söka asyl, men att den kommer med ett antal krav.

– Självklart är det grundläggande för EU att försvara rätten att söka asyl, men det gör det också nödvändigt att vi ser över hur vi försvarar vår gräns, säger Ylva Johansson.

Hon pekade på att ungefär var tredje icke-europé som kommer idag är en flykting medan två av tre är ekonomiska migranter, som får nej på sin asylansökan.

Att snabbscreena personer vid EU:s yttre gräns är en nyhet. Detta ska göras för att sålla mellan de som kommer från länder med få accepterade asylansökningar och de som kan ha asylskäl. Direktavvisningar och snabbhantering har diskuterats tidigare men förkastats som rättsosäkert av människorättsförsvarare, men är nu ett förslag inom migrationspakten.

Grekland, Italien och Spanien väntas inte gilla att bli värdländer för läger.
Ungern och Polen, som hittills varit de mest motspänstiga till en gemensam migrationspolitik inom EU, ska liksom alla ges en kvot av personer att ansvara för, men det kan bli de som ska avvisas och återföras hem i stället för de som asylprövas.

Dessa länder kan också visa solidaritet genom att medverka i räddningsoperationer på Medelhavet.

Nyckelord i den föreslagna migrationspakten är återvändande, mer handel och bistånd med ursprungs- och transitländer i Afrika och snabbare och mer kontroll över vilka som ska få en asylansökan prövad.

Inget land kommer att vara nöjt med mina förslag, men det kan också vara en fördel i tuffa förhandlingar, sade Ylva Johansson i dag.