Granskning

Fallet Sinthu anmäls till justitiekanslern

1:55 min

Idag anmäls svenska staten till justitiekanslern av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders och anhöriga till Sinthu Selvarajah som avled i samband med ett polisingripande 2014. En förundersökning mot poliserna har efter Ekots granskning av fallet återupptagits flera gånger. Nu kräver de anhöriga staten på ersättning.

– Det är ett sätt att markera att det här är fel och det här måste staten se till att det inte händer igen, säger Sammi Selvarajah som är syster till Sinthu Selvarajah.

Det har gått snart 6 år sen 28-årige Sinthu Selvarajah dog i samband med ett polisingripande på sjukhuset i Västerås. Efter att Ekot granskat fallet har förundersökningen mot de inblandade poliserna återupptagits och lagts ned flera gånger . För två år sen fattade Riksåklagaren det unika beslutet att själv ta över förundersökningen. Förra året lade även Riksåklagaren ner den.

– Jag tror att anledningen till att det aldrig har lett till någonting varje gång man har öppnat förundersökningen igen är just för att man inte har gjort det ordentligt från början. Man har inte förhört alla direkt efter, man har låtit poliserna pratat ihop sig och man har inte ställt rätt frågor när man har intervjuat poliserna. Allt det gör ju att det blir svårare att komma fram till någonting. Och det är därför man öppnar och öppnar för man ser att något är fel. Och det är det anmälan handlar om: Att förundersökningen är så dåligt gjord att man inte kommit fram till någonting, säger Sammi Selvarajah.

Sinthu Selvarajahs föräldrar och två systrar anmäler nu staten till Justitiekanslern tillsammans med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. De kräver totalt 800 000 kronor i skadestånd.

Ekots tidigare granskning av fallet har bland annat visat att polis och åklagare missat att förhöra viktiga vittnen, och att poliserna fick ledande frågor under deras förhör. Det är bland annat det som gör att Civil Rights Defenders tycker att förundersökningen inte gjorts på ett objektivt sätt från början.

Ekot har sökt den åklagare som ledde förundersökningen då, och hon vill inte ställa upp på en intervju idag. Annika Åkerberg är jurist på Civil Rights Defenders:

– Civil Rights Defenders anmäler bristerna i utredningen för att bristerna är så pass allvarliga att det inte går att bevisa vad som har hänt. Och det gör ju att det inte går att ställa någon till svars för Sinthus död.

Vad hoppas du att det här ska leda till?

– Framför allt att det inte ska hända igen. Att göra en noggrann och objektiv bedömning är en förutsättning för att Sverige också ska leva upp till de internationella överenskommelserna om att skydda rätten till liv, säger Annika Åkerberg.