Det var ovanligt mycket skräp i fjällen efter sommaren

2:27 min

Det var ovanligt mycket skräp på berget Kebnekaise efter sommaren. Människor som har vandrat i fjällen har lämnat kvar mer än hundra tält och annat skräp.

Fler och fler människor vandrar i fjällen. I år var det ovanligt många som vandrade. Det beror på coronapandemin. De flesta svenskar stannade i Sverige på semestern. Många åkte till Kebnekaise. Det är Sveriges högsta berg och det ligger i Lappland längst uppe i norra Sverige.

Många har med sig eget tält och ett litet kök. Men man kan också bo på en fjällstation. Det finns flera fjällstationer i fjällen. Där kan man sova, laga mat och slänga sopor. Där finns det personal som jobbar.

På Kebnekaise fjällstation har personalen hittat ovanligt mycket skräp i år. Många människor har slängt tält och annan utrustning. Personalen har hittat mer än 100 tält som människor har slängt. De har också hittat kök, kläder och annan utrustning för vandring.

Många som vandrade i fjällen hade inte vandrat förut. De var inte vana vid att vara i fjällen. Många av tälten som människor slängt var billiga tält som inte klarar vädret i fjällen.

Det är inte acceptabelt att slänga så mycket skräp, säger Marit Sarri till SVT Norrbotten. Hon är chef på Kebnekaise fjällstation.