tillgänglighet

Deras kurs om internet fick flyttas till internet

3:44 min
  • Kursen Anpassad IT på Mora Folkhögskola är en kurs i att använda internet, för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
  • Sedan corona-viruset kom till Sverige i våras får de lov att ha kursen på internet istället, trots att det är just den nya tekniken som kan vara svår.
  • "Det har funkat jättebra ändå", säger eleven Kenny Pierre. 

Kursen Anpassad IT på Mora Folkhögskola är en kurs i att använda internet, för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Sen corona-viruset kom till Sverige i våras får de lov att ha kursen på internet istället, trots att det är just den nya tekniken som kan vara svår.

Klartext var med på en lektion:

– Michelle, håller du på och läser en bok nu? frågar läraren Kerstin Gatu.
– Ja, svarar eleven Michelle Strömgren.
– Då får du vänta lite Michelle. När Micke kommer in på din dator så hjälper han dig att styra. Micke fjärrstyr alltså hennes dator. Och det har vi fått gjort med flera stycken för att de ska komma in på det här mötet också, förklarar Kerstin Gatu, medans skolans tekniker Micke Kjellberg hjälper Michelle via internet.

Nu ska vi se. Så här ser det ut på din dator Michelle, säger Kerstin Gatu.
– Ja.
– Var har du stället där man kan lyssna på boken då?
– Jag går in där, säger Michelle
– Där, ja, gå in där, säger en klasskamrat som kan se Michelles dator på sin skärm.

Michelle hittar rätt och en röst börjar läsa upp ljudboken:
"En man som heter Ove, Lättläst, LL-förlaget."

Lär sig använda internet i vardagen

 På kursen lär sig elever med intellektuell funktionsnedsättning att söka efter information och använda internet i sin vardag. Kursen brukar vara i skolans lokaler på Mora Folkhögskola i Dalarna. Men sen i våras får eleverna gå utbildningen hemifrån istället, för att inte smittas av coronaviruset.

Fast det kan krångla med tekniken ibland, säger eleven Mir Serrander:
– En del saker är lite knepiga, till exempel när internet börjar strula och så, säger Mir och flera kurskamrater håller med.

Kan se varandra på lektionen

Lektionerna hålls via en internettjänst som heter Zoom, där man kan se och höra varandra via datorn. För att använda sådana internettjänster krävs en e-postadress, men många funktionsnedsatta saknar mejladress. Dessutom saknas ofta internetuppkoppling på deras LSS-boenden.

Då krävs det nya lösningar, säger läraren Kerstin Gatu:
– Och igår Rickard, så fick ju du låna internet från din assistents mobil. Micke och ni höll på en bra stund innan ni kom på plats, säger Kerstin Gatu.

Ger förslag till myndighet

Just den här gången är personal från Myndigheten för tillgängliga medier också med på lektionen. De jobbar bland annat med lättläst och eleverna på kursen ger olika förslag till dem på hur saker kan bli enklare.

Många med intellektuell funktionsnedsättning har svårt att skriva. Så man borde kunna prata in det man söker efter istället, eller trycka på bilder:
– Då kan man klicka på den där Legimus-grejen där, säger Mir.
– Ja, det vore faktiskt bra, säger Kenny.

Vill klara sig utan hjälp

Eleven Kenny Pierre berättar för myndigheten att han vill kunna få in lättlästa ljudböcker på sin dator själv, utan att behöva be personal om hjälp:
– Och hon gör boken som heter Sandhamn. Hon är så bra! Men jag skulle gärna vilja ha henne in på datorn så att jag kan lyssna på henne på datorn.
– Okej, säger Pontus Jeppson från Myndigheten för tillgängliga medier.

Nöjda med kursen

Även om eleverna behöver lite hjälp för att kunna gå kursen, både från sin personal på boendet och av skolans tekniker, så tycker de att det går bra:
– Ja, säger Mir.
– Ja, det har funkat jättebra för oss att gå den här kursen, det har funkat jättebra, säger Kenny Pierre till Klartext.