Allvarliga säkerhetsbrister

Farliga leksaker återkallas av Konsumentverket

2:04 min

Leksaker för små barn återkallas efter Konsumentverkets marknadskontroll som visar att var tredje leksak som kontrollerats hade allvarliga säkerhetsbrister.

Trots att många köpare på Östermalm i Stockholm är duktiga på att kontrollera produkterna så skapar det starka reaktioner hos småbarnsföräldrar.

Fyra av 15 leksaker för barn under tre år hade enligt Konsumentverkets stickprov "allvarliga säkerhetsbrister". Emma Henriksen Kvarth ledde marknadskontrollen.

– I form av att de släpper ifrån sig små delar. Och det här är leksaker som är ämnade för barn under tre år så det är klart att det är jätteallvarligt för det kan ju innebära en kvävningsrisk för barnet.

Den här gången handlar det om leksaker som har köpts på andra ställen än rena leksaksaffärer, som mataffärer och varuhus, och alla fyra produkter som hade allvarliga säkerhetsbrister har nu återkallats.

– Disneyfiguren är köpt på Åhléns. Sen har vi leksaksbilarna och gosedjuret med inbyggd speldosa de är köpta på Clas Ohlson. Och bitringen är köpt på  Universeums webbshop.

Konsumentverket uppmanar nu alla att kontrollera produkterna innan användning. Men i bland räcker inte ens det, 7-åriga Katja von Delwig är en av dem som har varit med om att hennes leksaker har gått sönder, berättar hon och mamma Clara.

– Den kanske har råkat gå av, säger Katja von Delwig.

– Det var en leksak som var populär för några år sedan som hette "squishisar" och vi la ner mycket pengar på det. Och sen kom et larm om att det var giftiga ämnen i, säger mamma Clara von Delwig.

Hur kändes det då att veta att du har lekt med giftiga leksaker?

– Lite läskigt.