#srfrukost

Min lilla stad - om hur den lokala storstaden bevakas av medierna

Förra veckan direktsändes den senaste #srfrukosten som handlade om hur medierna hanterar rapportering av storstädernas närområden. Riskerar viktiga lokala frågor att försvinna i bruset från riksnyheter med nationell angelägenhet? Nu finns den att lyssna på även via Sveriges Radio bloggen.

Det pratas ofta om medieskuggan på landsbygden och vita bevakningsfläckar som uppstår när redaktioner läggs ned över landet. Men finns det skralt bevakade områden, även i storstäderna? Den stora majoriteten av alla journalister bor där. Men betyder det att bevakningen är tillräcklig? Vilken bild av storstäderna är det egentligen som träder fram i rapporteringen? Finns det berättelser som saknas? Hur bevakas kranskommunerna och förorterna? Hur viktiga är gratistidningar och ultralokala bloggare i sammanhanget? Och hur skiljer sig lokaljournalistiken i tätt befolkade städer från lokaljournalistiken i mer glest bebodda områden?

Dessa och fler frågor diskuterades under seminariet som inleddes med ett samtal mellan Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva, och moderator Erik Blix.

I den efterföljande panelen deltog:

Joakim Fransson, chefredaktör Direktpress/Mitt i
Federico Moreno, samhällsreporter, Kvällsposten/Expressen
Gunnar Nygren, medieforskare och professor emeritus i journalistik, Södertörns högskola.
Sofia Taavitsainen, kanalchef P4 Stockholm och P4 Södertälje

Sveriges Radios vd Cilla Benkö hälsade välkommen.

Hashtag: #srfrukost

Vill du lyssna på tidigare #srfrukostar är det möjligt via webben eller i Sveriges Radios app.