SVEKET MOT DAGBARNEN

Efter P4 Västs granskning: Trollhättan vill slopa dagmammor i hela landet

1:46 min

– Vi ser inget annat sätt för att få ordning på de företag som verkligen utnyttjar systemet, säger Sofia Andersson Dharsani (S) ordförande för utbildningsnämnden i Trollhättan.

P4 Väst har tidigare granskat ett av landets största företag inom pedagogisk omsorg, Ströms slott, och då kunnat avslöja allvarliga språkbrister hos företagets personal. Flera rektorer och förskolechefer har berättat om barn som knappt kunnat prata svenska när de börjat skolan, trots att de på pappret gått i svensk barnomsorg.

Flera kommuner menar att lagstiftningen som reglerar pedagogisk omsorg är för tandlös, och gör det så gott som omöjligt att stoppa företag som missköter sig. Därför hade många hoppats på den utredning av pedagogisk omsorg som utbildningsdepartementet gjort, och som presenterades i somras. Den konstaterade att pedagogisk omsorg spelat ut sin roll, men innehöll inget som skulle göra det lättare för kommuner att agera mot redan etablerade företag som missköter sig.

Det är därför Trollhättans stad nu skriver till regeringen.

– Vi går fram väldigt skarpt nu. Vi behöver kunna göra något med de företag som redan finns på marknaden, säger Sofia Andersson Dharsani (S).

Ströms slotts vd Magnus Olsson har tidigare sagt att han inte håller med om kritiken som riktats mot företaget.