Försvar och säkerhet

Försvarsministern: Ryska och danska fartyg kränkte svenskt vatten

1:57 min

Två ryska och ett danskt statsfartyg kränkte den svenska gränsen förra veckan, när de passerade svenskt vatten utan tillåtelse. Händelserna har rapporterats till Regeringskansliet.

Den 14 september passerar två ryska statsfartyg in på svenskt vatten vid
ön Vinga sydväst om Göteborg. De stannar där i elva minuter. Två dagar senare gör ett danskt statsfartyg samma sak.

Det bekräftade Försvarsmakten på sin hemsida i måndags, och det uppgav även försvarsminister Peter Hultqvist för TV4 tidigare idag.

– Det var två ryska korvetter som kom in på svenskt territorialvatten, och de var där under elva minuter. De lämnade svenskt territorium när man fått kontakt med dem med hjälp av svensk radiotelefoni. Det här är ju en kränkning som strider mot internationella regelverk, säger Peter Hultqvist till Ekot.

Samtliga fartyg bedöms ha brutit mot bestämmelserna i tillträdesförordningen, och Sverige har träffat representanter från den ryska ambassaden, för att markera att handlingen inte accepteras.

– Vi har kallat upp representanter från den ryska ambassaden till Utrikesdepartementet och framfört vårt missnöje med detta, säger Peter Hultqvist.

Varför överträdelsen har skett vet man dock inte, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Jag känner inte till någon information om just detta. Det vi har hunnit göra nu är att, i samband med att representanten kallades upp, att ta upp att vi inte tycker att det här är acceptabelt.

Båda händelserna har rapporterats till Regeringskansliet, uppger Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

– Jag konstaterar att det har skett och att det strider mot internationella regelverk och att det definitivt inte är acceptabelt och att vi har framfört vårt missnöje med detta, säger försvarsminister Peter Hultqvist.